Napapiirinsankarit https://napapiirinsankarit.fi Napapiirinsankarit Thu, 10 Aug 2023 04:00:13 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Vaihda tilalle uudet ruokailuvälineet https://napapiirinsankarit.fi/vaihda-tilalle-uudet-ruokailuvalineet/ Thu, 10 Aug 2023 03:00:00 +0000 https://napapiirinsankarit.fi/?p=171 Löytyykö ruokailuvälineistäsi ruostepilkkuja? Sojottavatko haarukoidesi piikit itään ja länteen? Ovatko lusikoidesi varret vääntyneet epämääräisen muotoisiksi? Jos vastasit näihin kysymyksiin kyllä, on tullut aika vaihtaa ruokailuvälineet uusiin.

Miksi ruokailuvälineet kannattaa päivittää aika ajoin?

Yllä mainituissa tapauksissa ruokailuvälineiden päivitystarve on ilmiselvä. Ruosteisista välineistä syöminen ei varmasti ole makunautinto kenellekään. Sojottavat haarukoiden piikit voivat myös sattua ikävästi ikeniin syödessäsi. Vääntyneestä lusikasta ruoka taas saattaa ohjautua ihan jonnekin muualle kuin suuhun.

Ruokailuvälineet voi päivittää myös esteettisistä syistä. Uusilla ruokailuvälineillä on mahdollista luoda tunnelmaa kattauksiin. Esimerkiksi kullanvärisillä ruokailuvälineillä luot arvokkaan tunnelman juhlakattauksiin. Koristellut ruokailuvälineiden päät taas luovat ajattoman ja klassisen tuulahduksen pöytään kuin pöytään. Löydät laajan valikoiman erilaisia ruokailuvälineitä Fyrklövern verkkokaupasta.

Vinkkejä ruokailuvälineiden kattaukseen

Lisävinkkejä ruokailuvälineiden kattaukseen löydät Marttojen sivuilta. Pöytään tulisi kattaa enintään neljän ruokalajin aterimet kerrallaan. Ruokailuvälineet tulee myös asetella tiettyyn järjestykseen. Aloita kattaminen aina lautasta lähinnä olevista ruokailuvälineistä. Pääruokien ruokailuvälineet sijoitetaan lautasta lähimmäksi. Lautasesta kauimmaiseksi sijoitetaan alkuruokien ruokailuvälineet.

Ruokailuvälineiden huolto

Ruokailuvälineet säilyvät hyvännäköisenä kattauksesta toiseen oikealla huollolla. Tummuneet, teräksiset ruokailuvälineet puhdistuvat kiehauttamalla ne vedessä, johon on lisätty esimerkiksi konetiskiainetta. Lopuksi aterimet tulee huuhdella ja kuivata.

Huoltamalla ruokailuvälineet asianmukaisesti, pidennät niiden käyttöikää. Hyvin huolletut aterimet myös näyttävät kauniilta kattauksissa. Ennen ruokailuvälineiden käyttöönottoa, tarkista niiden pesuohjeet myyjän tai valmistajan ohjeista. Huollon kannalta on tärkeää tietää, kestävätkö aterimet pesua astianpesukoneessa vai eivät.

]]>
Elokuvafanin suosikkislotit https://napapiirinsankarit.fi/elokuvafanin-suosikkislotit/ Tue, 11 Jun 2019 13:18:38 +0000 https://napapiirinsankarit.fi/?p=147 Yhä useammat elokuvafanit ovat löytäneet myös kolikkopelien kiehtovan maailman. Onkin loistavaa, että nämä kaksi harrastusta voi nyt yhdistää. Tarjolla on nimittäin yhä useampia kolikkopelejä, jotka ovat saaneet inspiraationsa elokuvista. Pelien kiekoilla seikkailee siis elokuvien hahmoja, ja usein sopivat myös pelin graafinen ilme ja musiikki elokuvan teemaan. Kyseiset pelit ovatkin jokaisen leffafriikin suosikkeja!Vaikka monet suosikkielokuvat ovat saaneet omat kolikkopelinsä, ei ole itsestään selvää, että peleistä tulee samanlaisia klassikoita. Alla on listattuna muutamia pelejä, jotka ovat kehun arvoisia. Niiden lisäksi on myös monista muista elokuvista tehty kolikkopelejä. Miten olisi vaikka Topgun, Bridesmaids, Apinoiden planeetta, King Kong tai Gladiaattori? Jos pidit elokuvista, kannattaa pelien kiekkojakin käydä pyöräyttelemässä.

Romantiikkaa moneen makuun

Immortal Romance slot ei varsinaisesti perustu elokuvaan, mutta on selvästi saanut inspiraationsa suositusta Twilight-trilogiasta. Kuten elokuvatkin, ovat tämän slotin kiekot vallanneet vampyyrit. Peli kuuluu Microgaming-pelistudion suosituimpiin slotteihin. Se ei olekaan ihme, sillä pelin grafiikat ovat korkealaatuiset ja yksityiskohdat tarkkaan mietityt. Pelissä on jopa 243 voittotapaa, ja lisäksi voit valita kahden erilaisen ilmaiskierrosteeman välillä.Myös romanttisten tanssielokuvien klassikko Dirty Dancing on inspiroinut samannimistä kolikkopeliä. Pelin on suunnittelut pelistudio Playtech, ja se on ilahduttanut faneja vuodesta 2017. Symbolit ovat kuin suoraan elokuvasta, mikä varmasti miellyttää sen faneja. Myös erikoisominaisuudet ovat pelissä kohdallaan. Wild-symbolina toimii tietenkin Johnny ja ilmaiskierrosten aikana päästään treenaamaan mamboa. Tässä pelissä kukaan ei todellakaan pane Babya nurkkaan!

Toimintaa tuutin täydeltä

Microgaming tuo peliruudulle dinosauruselokuvien klassikon, nimittäin Jurassic Parkin. Peli antaa mahdollisuuden elää elokuvan jännitys uudestaan. Korkealaatuiset grafiikat tekevät pelistä pelaamisen arvoisen. Se sisältää viisi erilaista ilmaiskierrostyyppiä, jotka kaikki on suunniteltu eri dinosaurusten mukaan. Jokaisessa tyypissä on omat erikoisominaisuutensa, kuten lisätyt wildit ja ylimääräiset voittokertoimet. Ne pitävät jännitystä yllä koko pelin ajan.Jos kaipaat aikaa, kun Arnold Schwarzenegger oli näyttelijä eikä senaattori, kannattaa Terminator 2 -kolikkopeli pyöräyttää käyntiin! Microgaming-pelistudion pelistä nimittäin löytyy sekä elokuvan henkilöitä symboleina kiekoilta että pätkiä elokuvasta. Niiden avulla voit eläytyä pelaamiseen täydellisesti. Ilmaiskierrosten aikana voit saada jopa 1024 tapaa voittaa. Satunnaisesti käynnistyvä T-800-tila saattaa tuoda mukanaan ylimääräisiä bonusvoittoja!

]]>
Ivanhoe – ritareita ja rakkautta https://napapiirinsankarit.fi/ivanhoe-ritareita-ja-rakkautta/ Sat, 30 Dec 2017 08:28:21 +0000 https://napapiirinsankarit.fi/?p=142 Ivanhoe on vuonna 1809 ilmestynyt ritareihin perustuva teos, jota pidetään usein yhtenä parhaimmista ritariaikakauteen painottuvista romaneista. Kirjoittaja on Sir Walter Scott, jonka kirjoissa päästään tapaamaan Robin Hood ja Richard Leijonamieli.Teos kertoo keskiajan Englannista, johon kuuluivat turnajaiset, ritarit, lainsuojattomat, noitavainot ja juutalaisten sekä kristittyjen kahakat. Ivanhoe kertoo Saxonin yläluokkaisesta perheestä ja päähahmoksi nousee perheen poika, Sir Wilfred. Kirja on romaani, mutta osa sen tapahtumista voidaan liittää todellisiin tapahtumankulkuihin, joten se on monen lukutoukan mielestä erinomaista ajankuvaa ritariajasta ja Englannista ristiretken jälkeen, jolloin suurien mahtisukujen asema alkoi hiljalleen murentua.

Elizabeth Taylor ja monet muut ritaritarinaan eläytyneet

Ivanhoen tarinan elokuvaversioista kuuluisin lienee vuoden 1952 versio, jota tähdittää joukko kuuluisuuksia, joiden joukossa on Elizabeth Taylor, Robert Taylor ja Joan Fontaine.Elokuvassa Englannin kuningas Richard Leijonamieli on kadonnut ristiretkeltä palatessaan eikä kukaan tiedä, missä hän on. Yksi kuninkaan ritareista, Sir Wilfred päättää etsiä johtajansa ja lähtee matkalle Eurooppaan. Kuninkaallinen löytyykin lopulta panttivankina Itävallasta ja ritari palaa kotimaahansa kerätäkseen lunnaat. Tarina sisältää rakkautta, sankareita ja suuria tunteita ritariajan maailmasta. MGM:n tuottama elokuva kuului kolmen trilogian sarjaan, joiden muut osat ovat Pyöreän pöydän ritarit ja Quentin Durwardin seikkailut.Vuoden 1952 version lisäksi Ivanhoesta on tehty muitakin elokuvia ja sarjoja sekä nyt se löytyy digitaalisessa muodossa netissä kolikkopelinä. Ivanhoe-slotti vie pelaajan keskiaikaan, joten kyseessä on historialliset raamit omaava pelikokemus. Pelitalo Elk Studios on antanut inspiraation sykkiä ja tuloksena on hyvät erikoistoiminnot omaava peli, jonka historiallinen aihe on erilainen mutta toimiva.

Historian havinaa

Historian avulla peilataan nykyaikaa ja viihdeteollisuus on erinomainen mahdollisuus sukeltaa menneeseen maailmaan ilman pänttäämistä. Vaikka Ivanhoe onkin fiktiota, kertovat tapahtumat juuri sen ajankuvaa ja valottavat katsojille pelien ja elokuvien avulla maailmaa, jota ei enää ole. Tarinalla on paljon uskollisia ystäviä, mutta se on saanut myös kritiikkiä yksipuolisesta naiskuvasta. Kirjan ystävät pitävät tarinaa kuitenkin juuri sen ajan henkeen tehtynä ja teosta on ylistetty ritarimaailman yhtenä oivallisimmista teoksista.

]]>
Etsivä Sherlock Holmes palveluksessasi https://napapiirinsankarit.fi/etsiva-sherlock-holmes-palveluksessasi/ Tue, 30 May 2017 08:22:22 +0000 https://napapiirinsankarit.fi/?p=137 Etsivä Sherlock Holmes kuuluu maailman tunnetuimpien etsivä-hahmojen joukkoon. Tämä huippuetsivä syntyi jo 1880 luvun lopulla kuuluisan englantilaisen kirjailijan Sir Arthur Conan Doylen kynästä. Sittemmin etsivä on ratkonut rikoksia useissa tv-sarjoissa ja elokuvissa, viihdyttäen meitä aina uudelleen oivilla taidoillaan ja hauskalla luonteellaan parinsa tohtori Watsonin kanssa.

Sherlock Holmes valkokankaalla uusimmissa seikkailuissa

Uusin Sherlock Holmesin tarinaa kertova rikosseikkailu on Guy Ritchien ohjaama toiminnan täyteinen elokuvasarja, josta on julkaistu kaksi koko pitkää elokuvaa, ja kolmatta odotetaan teattereihin vuonna 2017. Sarjan ensimmäinen elokuva kantaa etsivän nimeä; Sherlock Holmes, ja sen budjetilla 90 000 000 dollarilla onkin palkattu pääosiin huippunimiä kuten Robert Downey Jr. , Jude Law ja Rachel McAdams.Robert Downey Juniorin näyttelemän Sherlock Holmesin vihollisena nähdään Mark Strongin näyttelemänä lordi Blackwood. Lordi Blackwood harjoittaa satanismia ja on tehnyt useita naisiin kohdistuvia rituaalimurhia. Sherlock Holmesin ja tohtori Watsonin tehtäväksi tulee pysäyttää paha lordi ennen kuin hän saa surmattua seuraavan uhrinsa.Tästä asetelmasta alkaa monien kriitikoidenkin viihdyttäväksi tituleeraama jännittävä seikkailu, josta ei puutu juonen käänteitä, toimintaa eikä komiikankaan elementtejä.

Suosikki Sherlock Holmes seikkailee myös peleissä

Yksi syy Sherlock Holmesin tarinan mielenkiintoisuuteen on sen sijoittuminen 1800-vuosisadan lopulle. Aikaa kuvataan elokuvissa hyvin, usein tummanpuhuvin kuvin. Ei ole mikään yllätys, että Sherlock Holmes on vallannut myös pelimarkkinat. Elokuvamaisissa videopeleissä on loistavat grafiikat, jotka vievät pelaajan historiassa taaksepäin, mysteerisille Englannin kaduille. Suosittuja Sherlock Holmes pelejä pääsee pelaamaan PCllä ja pelikonsoleilla kuten PlayStationilla ja Xboxilla.Sherlock Holmes tarjoaa paitsi jännitystä myös mahdollisuuden suurin voittoihin. Tässä videokolikkopelissä on monia bonuksia ja ilmaiskierroksia. Pelin säännöt ovat helpot ja pelaajan mukavuuden varmistaakseen on tarjolla myös animoitu opas. Kolikkopeli tarjoaa hauskan ja usein palkitsevan alustan tutustua legendaarisen etsivän työhön.

]]>
Wild Card https://napapiirinsankarit.fi/wild-card/ Mon, 19 Dec 2016 08:47:48 +0000 https://napapiirinsankarit.fi/?p=132 Kasinot ovat parhaimmillaan nautittavia paikkoja viihtymiseen, joissa hauskanpito on tärkeämpää kuin voittaminen. Tämän kääntöpuolena saattaa kuitenkin olla peliaddiktio, jolloin hauskanpito loppuu ja vaikeudet alkavat. Jos perässä on vielä mafiapomo, kuten elokuvassa Wild Card (2015), on ongelmia enemmän kuin tarpeeksi.

Jason Stratham hieman erilaisessa roolissa

Elokuvassa Wild Card Jason Stratham esittää Nick Wild-nimistä henkivartijaa, joka peliaddiktiotaan rahoittaakseen pitää huolta miljonääreistä, kun he tulevat Las Vegasiin pelaamaan, nauttimaan ja pitämään hauskaa.Jason Stratham tunnetaan ennen kaikkea action-elokuvistaan, mutta hän itse ehdotti ohjaaja Simon Westille tämän elokuvan tekemistä, jotta pääsisi näyttämään myös draamanäyttelemisen taitojaan. Action-kohtauksia ja kunnon tappelukohtauksia tässä elokuvassa toki on, mutta ne kuuluvat juoneen ja syntyvät kohtauksen tunnepiikeistä eivätkä ole vain viihdettä, niin kuin usein action-elokuvissa.

Henkivartija ja peliriippuvainen Wild

Elokuvan alkaessa Nick Wild ottaa uuden keikan vaatimattoman ja ujon nuoren miljonäärin Cyrus Kinnickin henkivartijana. Wild saa kuitenkin viestin, että hänen ystävänsä, prostituoitu Holly on raiskattu ja pahoinpidelty kolmen miehen toimesta. Holly pyytää Wildia jäljittämään miehet, jotta voisi vetää heidät oikeuteen, todellisena aikomuksenaan kuitenkin kostaa heille.Wild saa selville, että Hollyn pahoinpitelyn takana on gansteri Danny DeMarco ja hänen miehensä. He olivat kohdelleet Hollya todella brutaalisti ja Wild päättää vetää heidät tilille. Hän sitoo DeMarcon ja hänen miehensä ja soittaa Hollyn paikalle. Holly on jo kastroimassa DeMarcoa, mutta lopulta tyytyy tämän tarjoamaan puoleen miljoonaan dollariin.Wild saa tästä puolet, mutta pelaa oman osuutensa panostamalla kaiken kerralla blackjackissä. Hän menettää kaiken ja joutuu mafiapomo Babyn kynsiin, joka kuitenkin päästää hänet vapaaksi. Päästäkseen irti Vegasin otteesta hän päätyy tappamaan DeMarcon ja hänen miehensä, ennen kuin lähtee Vegasista lopullisesti Cyrus Kinnickin tarjoamalla puolella miljoonalla dollarilla.

Toisenlainen todellisuus

Elokuva ei ollut ilmestyessään mikään hitti, vaan tuotti vain 6 miljoonaa dollaria, kun sen tekeminen oli maksanut 30 miljoonaa. Se kertoo kuitenkin kasinomaailman toisenlaisesta todellisuudesta. Se on todellisuutta, johon harvan mattimeikäläisen ei tarvitse, onneksi, koskaan tutustua.

]]>
Rare Exports https://napapiirinsankarit.fi/rare-exports/ Thu, 27 Aug 2015 11:43:59 +0000 https://napapiirinsankarit.fi/?p=117 Rare Exports on Jalmari Helanderin ohjaama suomalainen elokuva. Elokuva julkaistiin vuonna 2010 ja keräsi suomessa yli 250 tuhatta katsojaa. Elokuvaa esitettiin myös maailmalla, kuten Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Elokuva tuplasi budjettinsa, joka oli noin kaksi miljoonaa euroa.

Tarina

Elokuvan juoni perustuu Jalmari Helanderin aikaisempiin lyhytelokuviin Rare Exports, Inc. ja Rare Exports: The Official Safety Instructions. Elokuvassa amerikkalainen retkikunta saa selville Korvatunturin salaisuuden. Korvatunturista selviääkin jotain yllättävää. Se on ikivanha saamelaisten kasaama hautakumpu ja retkikunta aikoo räjäyttää sen saadakseen selville sen salaisuudet. Läheisessä kylässä on tapahtunut myös outoja. Kylän porot on tapettu ja lämpöpattereita, sekä muita lämpöä tuottavia asioita kuten hiustenkuivaajia on varastettu. Kylän pojat Piiparinen (Rauno Juvonen) ja Aimo (Tommi Korpela) aikovat saada menetettyjen porojen edestä rahansa takaisin myymällä jotain heille kuulumatonta.

Ehdokkuudet ja palkinnot

Rare Exports voitti useita palkintoja. Elokuva palkittiin muun muassa seitsemällä Jussi-palkinnolla ja oli ehdolla vielä kahteen muuhun. Elokuva voitti myös Sitgesin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla parhaan ohjaajan ja parhaan kuvauksen palkinnot. Elokuva oli ehdolla myös Lacarnon elokuvafestivaaleilla, mutta jäi palkitsematta. Elokuvaa on kiitetty varsinkin sen korkeista tuotantoarvoista, sekä kauniista maisemakuvauksesta, josta elokuva juuri voittikin palkinnon Sitgesissä. Useiden kotimaisten kriitikoiden mielestä Rare Exports on askel oikeaan suuntaan suomalaisessa elokuva tuotannossa, sillä se vetosi myös ulkomaalaisiin katsojiin ja kriitikkoihin.

]]>
Unelmien sielunmessu https://napapiirinsankarit.fi/unelmien-sielunmessu/ Wed, 26 Aug 2015 11:48:09 +0000 https://napapiirinsankarit.fi/?p=120 Unelmien sielunmessu – Requiem for a Dream – on Hurbert Shelby Jr:n vuonna 1978 ilmestyneeseen vaikeita lääke- ja huumausaineriippuvuuksia käsittelevään romaaniin pohjautuva elokuva. Elokuva kuuluu psykologisten draamaelokuvien genreen ja on ilmaisultaan erittäin vahva ja tunteisiin vetoava. Jo Shelbyn romaani on paikoin raskasta luettavaa ja visualisoituna loistavaksi elokuvaksi teos on paikoin suorastaan riipaiseva. Herkkä katsoja saattaa ahdistua voimakkaasti monista elokuvan kohtauksista. Unelmien sielunmessun koskettavuus ei perustu ainoastaan traagiseen tarinaan, vaan elokuvassa käytetty musiikki tukee erittäin hyvin kerrontaa. Myös leikkaus, kuvakulmat ja ajot tehostavat loistavat Unelmien sielunmessun emotionaalista vaikutusta.

Budjetti ja tuotanto

Unelmien sielunmessun on ohjannut Darren Aronofsky, joka on myöhemmin ohjannut esim. sellaiset maineikkaat elokuvat kuin Black Swan – Musta joutsen (2010) ja The Wrestler – Painija (2008), jotka nekin ovat sekä suuria elokuvia että traagisten kohtaloiden kuvauksia. Aronofsky on myös kirjoittanut käsikirjoituksen romaanin pohjalta. Musiikin elokuvaan on säveltänyt Clint Mansell ja elokuvan ovat tuottaneet Eric Watson ja Palmer West. Unelmien sielunmessun budjetti oli 4 500 000 dollaria, mikä on melko vaatimaton draamaelokuvankin budjetiksi, mutta se, ettei rahaa ole törsätty, näkyy vain korkeana laatuna valkokankaalla.Unelmien sielunmessun pääosissa loistavat Jarel Leto, Ellen Burstyn, Marlon Wayans ja Jennifer Connelly. Jokaisen pääosaesittäjän valinta elokuvaan on perusteltu ja onnistunut.Unelmien sielunmessu tuli Amerikan ensi-iltaan vuonna 2000 ja esitettiin Suomessa ensimmäisen kerran huhtikuussa 2001.

]]>
Ocean’s Eleven https://napapiirinsankarit.fi/oceans-eleven/ Mon, 24 Aug 2015 10:48:15 +0000 https://napapiirinsankarit.fi/?p=70 Vuonna 2001 ilmestynyt Ocean’s Eleven – korkeat panokset on Brad Pittin, George Clooneyn, Matt Damonin, Andy Garcían ja Julia Robertsin tähdittämä toimintakomedia. Ocean’s Elevenin ohjasi amerikkalainen Steven Sonderbergh ja se tuli elokuvateattereihin joulun alla 2001 – Suomessa hieman myöhemmin.Ocean’s Eleven sai kiitosta sekä kriitikoilta että suurelta yleisöltä ja Internet Movie Databasen käyttäjät ovat antaneet sille keskiarvosanaksi 7,8 / 10. Elokuvasta tulikin valtavan suuri menestys, mikä omalta osaltaan vaikutti jatko-osien Ocean’s Twelve (2004) ja Ocean’s Thirteen (2007) julkaisuun.Elokuvatrilogian aihepiiri liikkuu pitkälti kasinomaailmassa, eikä olekaan ihme, että niin näyttelijät kuin muukin tuotantotiimi ovat vapaa-ajallakin innokkaita pokerinpelaajia. Onkin kerrottu, että ainakin Ocean’s Thirteen elokuvan kuvauspaikalle kasattiin pokerihuone viihdyttämään kuvaustauolla olleita. Näyttelijät kokoontuivat pokerin merkeissä yhteen myös kuvausten jälkeen kirjoittaman nimikirjoituksia PokerStarsin hyväntekeväisyysturnauksen palkintoihin elokuvan ensi-illan aikaan.oceans-pic

Ocean’s Elevenin juoni

Ocean’s Eleven alkaa, kun George Clooneyn esittämä Danny Ocean vankilasta vapauduttuaan matkustaa Kaliforniaan tapaamaan entistä rikostoveriaan Rusty Ryania. Kaksikko matkustaa Las Vegasiin tarkoituksenaan koota yhdentoista hengen tiimi, tavoitteena ryöstää kolme kasinomekan suurinta ja arvokkainta kasinoa, eli Bellagio, The Mirage sekä MGM Grand.Nämä Las Vegas Stripillä sijaitsevat tunnetut kasinot takaisivat varkaille elämänsä keikan, sillä syvällä kadun alla olevassa tallessa lasketaan olevan peräti 150 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Perinteiseen elokuvatyyliin Bellagio-kasinon ryöstö tapahtuu ilmanvaihtokanavia hyödyntäen ja pääkatkaisinta painamalla.

Kovat kaverit – Ocean’s Elevenin edeltäjä

Ocean’s Eleven perustuu vuonna 1960 julkaistuun Lewis Milestonen ohjaamaan elokuvaan Kovat kaverit (engl. Ocean’s Eleven). Myös 60-luvun Ocean’s Eleven nousi yleisömenestykseksi ja sitä tähdittivät Peter Lawford, Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Junior sekä Joey Bishop, jotka itse kukin olivat aikansa suuria nimiä elokuvataivaalla. Uuden filmatisoinnin tavoin Kovat kaverit kertoo kasinoryöstöstä ja sen suunnittelusta, joskin rikollisjoukko koostuu ainakin osittain sotaveteraaneista ja ryöstettäviä kasinoja on viisi. Nämä viisi kasinoa ovat niin ikään legendaariset Sahara (nykyinen SLS Las Vegas), Riviera, Wilbur Clark’s Desert Inn, Sands sekä Flamingo.Kovat kaverit -elokuvan juoni muistuttaa paljolti uuden Ocean’s Elevenin juonta, joskin erityisesti yksityiskohdista paistaa läpi ajan henki. Elokuvalle ei kuitenkaan koskaan tehty jatko-osaa, minkä vuoksi sen loppu eroaa Ocean’s Elevenin lopusta. Kovat kaverit -elokuvaa voi suositella Ocean’s Elevenin ystäville ja nostalgiaa kaipaaville.

Ocean’s Twelve

Ocean’s Twelve on Ocean’s Elevenin ensimmäinen jatko-osa ja toinen osa Ocean’s -trilogiaa. Tämä jatko-osa ilmestyi vuonna 2004 ja sen ohjasi niin ikään Steven Sonderbergh. Pääosanesittäjät säilyivät suurimmaksi osaksi samoina, joskin mukana oli tällä kertaa myös Catherine Zeta-Jones.Ocean’s Twelve lähtee käyntiin siitä mihin edeltäjänsä jäi. Ocean’s Eleven onnistui Danny Oceanin johdolla nappaamaan hulppean rahasumman Las Vegasin kasinoilta ja tarina odottaa vain seuraavaa siirtoaan. Mittavan saaliin suojelemiseksi ja Yhdysvaltain viranomaisia pakoillakseen rikolliset suuntaavat kohti Eurooppaa, jossa he suunnittelevat tekevänsä seuraavan rikoksen. Vedon seurauksena tavoitteena on napata Roomassa esillä oleva kallisarvoinen Fabergén “Kruunajaismuna”, joka valmistettiin 1897 Venäjän tsaaritar Aleksandralle.Joukko suunnittelee nappaavansa munan ja korvaavansa sen hologrammilla, jolloin sen puuttumista ei huomattaisi. He jäävät kuitenkin verekseltään kiinni, mistä alkaa jännittävä tapahtumasarja, jossa kaunis Europolin etsijä Isabel Lahiri (jota esittää Catherine Zeta-Jones) on osallisena.Edeltäjänsä tavoin Ocean’s Twelve osoittautui suureksi yleisömenestykseksi, joskin se sai sekä kriitikoilta että yleisöltä vähemmän mairittelevaa kritiikkiä kuin Ocean’s Eleven. Elokuva päätyi jopa Entertainment Weeklyn listaukselle 25 surkeimmasta jatko-osasta.

Ocean’s Thirteen

Ocean’s Thirteen julkaistiin vuonna 2007 ja se jäi Ocean’s-trilogian viimeiseksi osaksi. Kuten aikaisemmissa elokuvissa, pääosissa olivat Brad Pitt, George Clooney, Matt Damon sekä Andy García. Julia Robertsia ja Catherine Zeta-Jonesia lukuun ottamatta myös muu näyttelijäkaarti säilyi suurimmaksi osaksi samana. Ocean’s Thirteen herätti kuitenkin suurta huomiota, sillä siinä oli mukana Kummisetä ja Scarface -elokuvista tuttu legendaarinen Al Pacino, joka on totuttu näkemään mafiarooleissa.Ocean’s Thirteen palauttaa Ocean’s -trilogian sinne, mistä se lähtikin eli Las Vegasin kasinomaailmaan. Sopivasti itse Al Pacino esittää suurta kasinopamppua Willy Bankia ja hän saa vastaansa tutun rikollisjoukkomme huijattuaan Danny Oceanin ystävää Reubenia inhasti kasinodiilissä. Koston on tarkoitus tapahtua Bankin uuden kasinon avajaisissa nolaamalla Bank pilaamalla koko avajaiset ja samalla tietenkin nappaamalla kasinon mammonat.Ocean’s Thirteen ei sekään saanut erityisen mairittelevia arvosteluja, mutta kritiikki oli kuitenkin edeltäjää parempaa. Elokuva muodostui vaihtelevasta kritiikistä huolimatta myyntimenestykseksi. 

]]>
Kesäkaverit https://napapiirinsankarit.fi/kesakaverit/ Mon, 17 Aug 2015 11:42:42 +0000 https://napapiirinsankarit.fi/?p=114 Sisarukset Inari ja Juuli Niemi ovat elokuvan Kesäkaverit takana. Inari ohjaajana ja Juuli käsikirjoittajana. Juuli Niemi on paitsi käsikirjoittaja myös runoilija, mikä näkyy elokuvan kerronnan vivahteikkuudessa ja hetkittäisessä herkkyydessä. Juuri tyttöjen ja tyttöyden kuvaus on Juuli Niemen ominta alaa. Inari Niemi oli ennen tätä elokuvaa ohjannut vain Robinia käsittelevän dokumenttielokuvan, mutta ohjaajana hänen otteensa on vähäisestä kokemuksesta huolimatta vakuuttava.Elokuvan tuottajakaartiin kuuluvat monen menestyselokuvan takana olleet Markus Selin, Jukka Helle, Jesse Fryckman ja Oskari Huttu. Selin ja Helle ovat tuottaneet muun muassa elokuvan Mielensäpahoittaja, kun taas Fryckman ja Huttu ovat tuottaneet elokuvan Reindeerspotting – Pako Joulumaasta.

Juoni ja ehdokkuudet

Kesäkaverit elokuvan juoni on melko yksinkertainen ja ennalta-arvattava, mutta kevyeksi draamakomediaksi aivan riittävä. Tarina alkaa siitä, kun toinen Iiris, palaa kotimaahan työskenneltyään pidempään Euroopan eri maissa. Hänen siskonsa Karoliina on löytänyt siskolleen ja itselleen työpaikat tarjoilijoina Hangossa, joka on ehdottomasti Suomen paras kesäkaupunki ja luo mainiot puitteet eloisille tapahtumille. Hankoa voi melkein pitää yhtenä elokuvan päähenkilönä, niin suuren merkityksen se elokuvassa saa.Kesäkaverit tuli ensi-iltaan elokuussa 2014 ja sen vastaanotto oli hyvä, mutta aivan huippumyyntiin se ei yltänyt. Se oli Jussi-ehdokkaana parhaan elokuvan ja parhaan käsikirjoituksen sarjoissa. Iiristä esittävä Anna Paavilainen oli myös ehdolla naispääosan Jussin saajaksi, samoin kuin Karoliina esittävä Iina Kuustonen oli ehdolla naissivuosan Jussin saajaksi.

]]>
Mielensäpahoittaja https://napapiirinsankarit.fi/mielensapahoittaja/ Sat, 15 Aug 2015 11:39:43 +0000 https://napapiirinsankarit.fi/?p=111 Mielensäpahoittaja on Dome Karukosken ohjaama elokuva, joka näki ensi-iltansa syyskuussa 2014. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet yhdessä Dome Karukoski ja Tuomas Kyrö, jonka romaaneihin elokuva pohjautuu. Elokuva luetaan komedian genreen kuuluvaksi, mutta hyvän komedian tavoin se sisältää paljon sekä traagisia että yhteiskunnallisia aineksia. Elokuvan ovat tuottaneet Markus Selin ja Jukka Helle.Mielensäpahoittaja oli jo romaanina huikea menestys ja kirjoja on myyty ennätykselliset määrät, joten oli odotettavissa, että myös elokuvasta muodostuu varsinainen kassamagneetti. Elokuva ei pettänyt odotuksia; avausviikonloppuna elokuvan näki huikeat 33 000 katsojaa ja muutamassa kuukaudessa se tavoitti jo 400 000 katsojaa. Elokuva oli peräti viisi viikkoa Suomen katsotuin. Mielensäpahoittaja edusti Suomea Toronton elokuvajuhlilla ja Golden Globe -kilpailussa. Pääosan esittäjä Antti Litja sai roolisuorituksestaan parhaan miespääosan Jussin.

Näyttelijät ja tarina

Antti Litjan ohella elokuvan näyttelijäkaarti on varsin nimekäs. Emäntää näyttelee Petra Frey, miniää Mari Perankoski ja poikaa Ilkka Forss.Elokuva perustuu hyvin yksinkertaiseen ideaan, jossa vanha mies valittaa erilaisista vääryyksistä ja asioista, joiden hänen mielestään tulisi olla toisin. Hän toistaa fraasia: ”Kyllä minä taas mieleni pahoitin” ja aloittaa sillä aina uuden valitusryöpyn. Valituksen aiheena voivat olla vaikka ravintolavaunun hinnat, miniän käyttämän pesuaineen tuoksu tai lumen määrä. Ei tunnu olevan aihetta, josta tämä mielensäpahoittaja ei löytäisi jupisemisen juurta.

]]>