Ivanhoe – ritareita ja rakkautta

Ivanhoe on vuonna 1809 ilmestynyt ritareihin perustuva teos, jota pidetään usein yhtenä parhaimmista ritariaikakauteen painottuvista romaneista. Kirjoittaja on Sir Walter Scott, jonka kirjoissa päästään tapaamaan Robin Hood ja Richard Leijonamieli.Teos kertoo keskiajan Englannista, johon kuuluivat turnajaiset, ritarit, lainsuojattomat, noitavainot ja juutalaisten sekä kristittyjen kahakat. Ivanhoe kertoo Saxonin yläluokkaisesta perheestä ja päähahmoksi nousee perheen poika, Sir Wilfred. Kirja on romaani, mutta osa sen tapahtumista voidaan liittää todellisiin tapahtumankulkuihin, joten se on monen lukutoukan mielestä erinomaista ajankuvaa ritariajasta ja Englannista ristiretken jälkeen, jolloin suurien mahtisukujen asema alkoi hiljalleen murentua.

Elizabeth Taylor ja monet muut ritaritarinaan eläytyneet

Ivanhoen tarinan elokuvaversioista kuuluisin lienee vuoden 1952 versio, jota tähdittää joukko kuuluisuuksia, joiden joukossa on Elizabeth Taylor, Robert Taylor ja Joan Fontaine.Elokuvassa Englannin kuningas Richard Leijonamieli on kadonnut ristiretkeltä palatessaan eikä kukaan tiedä, missä hän on. Yksi kuninkaan ritareista, Sir Wilfred päättää etsiä johtajansa ja lähtee matkalle Eurooppaan. Kuninkaallinen löytyykin lopulta panttivankina Itävallasta ja ritari palaa kotimaahansa kerätäkseen lunnaat. Tarina sisältää rakkautta, sankareita ja suuria tunteita ritariajan maailmasta. MGM:n tuottama elokuva kuului kolmen trilogian sarjaan, joiden muut osat ovat Pyöreän pöydän ritarit ja Quentin Durwardin seikkailut.Vuoden 1952 version lisäksi Ivanhoesta on tehty muitakin elokuvia ja sarjoja sekä nyt se löytyy digitaalisessa muodossa netissä kolikkopelinä. Ivanhoe-slotti vie pelaajan keskiaikaan, joten kyseessä on historialliset raamit omaava pelikokemus. Pelitalo Elk Studios on antanut inspiraation sykkiä ja tuloksena on hyvät erikoistoiminnot omaava peli, jonka historiallinen aihe on erilainen mutta toimiva.

Historian havinaa

Historian avulla peilataan nykyaikaa ja viihdeteollisuus on erinomainen mahdollisuus sukeltaa menneeseen maailmaan ilman pänttäämistä. Vaikka Ivanhoe onkin fiktiota, kertovat tapahtumat juuri sen ajankuvaa ja valottavat katsojille pelien ja elokuvien avulla maailmaa, jota ei enää ole. Tarinalla on paljon uskollisia ystäviä, mutta se on saanut myös kritiikkiä yksipuolisesta naiskuvasta. Kirjan ystävät pitävät tarinaa kuitenkin juuri sen ajan henkeen tehtynä ja teosta on ylistetty ritarimaailman yhtenä oivallisimmista teoksista.