Rare Exports

Rare Exports on Jalmari Helanderin ohjaama suomalainen elokuva. Elokuva julkaistiin vuonna 2010 ja keräsi suomessa yli 250 tuhatta katsojaa. Elokuvaa esitettiin myös maailmalla, kuten Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Elokuva tuplasi budjettinsa, joka oli noin kaksi miljoonaa euroa.

Tarina

Elokuvan juoni perustuu Jalmari Helanderin aikaisempiin lyhytelokuviin Rare Exports, Inc. ja Rare Exports: The Official Safety Instructions. Elokuvassa amerikkalainen retkikunta saa selville Korvatunturin salaisuuden. Korvatunturista selviääkin jotain yllättävää. Se on ikivanha saamelaisten kasaama hautakumpu ja retkikunta aikoo räjäyttää sen saadakseen selville sen salaisuudet. Läheisessä kylässä on tapahtunut myös outoja. Kylän porot on tapettu ja lämpöpattereita, sekä muita lämpöä tuottavia asioita kuten hiustenkuivaajia on varastettu. Kylän pojat Piiparinen (Rauno Juvonen) ja Aimo (Tommi Korpela) aikovat saada menetettyjen porojen edestä rahansa takaisin myymällä jotain heille kuulumatonta.

Ehdokkuudet ja palkinnot

Rare Exports voitti useita palkintoja. Elokuva palkittiin muun muassa seitsemällä Jussi-palkinnolla ja oli ehdolla vielä kahteen muuhun. Elokuva voitti myös Sitgesin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla parhaan ohjaajan ja parhaan kuvauksen palkinnot. Elokuva oli ehdolla myös Lacarnon elokuvafestivaaleilla, mutta jäi palkitsematta. Elokuvaa on kiitetty varsinkin sen korkeista tuotantoarvoista, sekä kauniista maisemakuvauksesta, josta elokuva juuri voittikin palkinnon Sitgesissä. Useiden kotimaisten kriitikoiden mielestä Rare Exports on askel oikeaan suuntaan suomalaisessa elokuva tuotannossa, sillä se vetosi myös ulkomaalaisiin katsojiin ja kriitikkoihin.